Sinds 6 november 2016 beschikt Suriname over een eigen Sportmuseum: een leerzame een aantrekkelijke presentatie in beelden en verhalen van de Surinaamse sportgeschiedenis. Deze Sports Hall of Fame is interessant voor iedereen van acht tot achtentachtig jaar met liefde voor de wereld van sport en spel in Suriname.
Het vastleggen van de Surinaamse sterren begon toen de kleine en grote sporthelden vanaf het begin van de vorige eeuw voor het eerst vereeuwigd werden via foto’s. Een gevarieerde en soms ook buitenissige verzameling werd aangelegd door Guno Hoen (1922-2010), bij leven voetballer, dammer en sportverslaggever. Het is zijn fotoverzameling die de eerste steen en de aanleiding vormt voor het ontwikkelen van het sportmuseum dat thans gehuisvest is in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité aan de Letitia Vriesdelaan in Paramaribo. Dat is op een steenworp afstand van het Kamperveen-stadion dat in 1975 het toneel was van de Onafhankelijkheidsverklaring.
Het Sportmuseum is een uitstalkast van het erfgoed van de (volks)sport en wil een brede blik bieden op de sport en sportgeschiedenis van Suriname in zijn ruimste betekenis. Het biedt verhalen, portretten, en beelden die elk meer zeggen dan 1000 woorden. Beleving & emotie, historie & glorie, passie & concentratie, alles wat sport zo mooi maakt voor beoefenaar en fan. Van voetbal tot basketbal en van dammen tot de zangvogeltjes…. De Sports Hall of Fame maakt zichtbaar dat de sport in Suriname leeft.
Het Sportmuseum bestaat voor én door bezoekers. Bezoekers krijgen de gelegenheid hun verhalen over belangrijke sportieve gebeurtenissen en helden vast te leggen en te delen. Mooie en sterke verhalen die nieuwe generaties van jonge sporters en liefhebbers zullen stimuleren en enthousiasmeren.
Daarom is ook een wereldwijd toegankelijk online platform ontwikkeld (zie op deze website onder Encyclopedie) waarop veel informatie te vinden zal zijn, en waarvoor vergeten foto’s, films en verhalen vanuit binnen- en buitenland ingezonden zullen kunnen worden. Zo bevordert het Sportmuseum ook de opbouw van een geïllustreerd naslagwerk waarin men niet gauw tevergeefs op zoek zal gaan naar triviale feitjes en naar voetballende opa’s én naar de leuke, mooie, dramatische en glorierijke feiten en figuren uit Suriname’s rijke sportgeschiedenis.
De website van het museum is te bereiken via het adres www.sportmuseum.sr
In November 2017 verscheen in het Nederlandse tijdschrift De Sportwereld een achtergrondartikel over het museum